Hoi Ik ben Nadia en ik doe de opleiding Fontys pedagogiek. Ik loop 9 maanden stage bij het ambulante team van Topaze en ben nu halverwege mijn afstudeer stage. Graag wil ik mijn ervaring met jullie delen.

Stagiaire bij Topaze

In de eerste maand heb ik me verdiept in de visie en de kernwaardes van Topaze.

Topaze staat voor samen werken aan mogelijkheden en hun kernwaardes zijn deskundig, ondernemend, innovatief en samenwerkend. Topaze wil cliënten stimuleren in hun zelftontwikkeling en zelfontplooing. Maar wat merk ik daar nu van als stagiaire?

Tijdens mijn stage loop ik wel eens tegen zaken aan waarvan ik niet zo goed weet wat ik er mee moet. Iets kan me bijvoorbeeld heel erg raken, boos of verdrietig maken, of me juist heel veel energie geven zodat ik er blij van word.

Binnen het ambulante team word ik heel erg gestimuleerd om te onderzoeken wat dan de dingen zijn waar ik zo vrolijk van word. Want wat je positieve energie geeft, daar moet je meer van doen.

En wat maakt nou dat andere zaken mij zo raken of zelfs boos maken? En zijn dat dan dingen waar ik juist extra van wil leren, of kan ik hieruit concluderen dat ik me daar op dat moment gewoon even niet mee bezig moet houden. Ligt mijn passie wel bij die zaken of ook niet? En zo niet, waar ligt mijn passie dan wel en wat heb ik nodig om die verder te onderzoeken en ontwikkelen.

Zo krijg ik vanuit mijn team en vanuit Topaze de vrijheid en ruimte om te kiezen en onderzoeken wat ík als persoon en aankomend hulpverlener wil en kan. Daarin ervaar ik de ruimte en vrijheid om te onderzoeken waar mijn passie en talent ligt en daar mijn keuzes op te baseren. Op deze manier word ik gestimuleerd in mijn zelfontplooiing en zelfredzaamheid, binnen mijn eigen mogelijkheden.

Topaze schept op een veilige en deskundige manier ruimte waarbinnen ik mij optimaal kan ontwikkelen tot de beste pedagoog die ik in me heb en die ik kan zijn. Dit geeft me veel kracht en vertrouwen.