Project DOEN!

Ervaringsgericht leren.

DOEN geeft jongeren van 15 tot en met 23 jaar weer een perspectief op de toekomst. In een individueel traject van 180 dagen maakt een jongere een verandering door, worden er succeservaringen opgedaan, nieuwe vaardig- heden aangeleerd, groeit het zelfvertrouwen en ontdekt de jongere zijn of haar talenten.

Ontdek Project DOEN!

Bij Topaze geloven we in de potentie van jongeren. Wij zijn ervan overtuigd dat ze met steun van de juiste omgeving zich gezond kunnen ontplooien, ook wanneer ze dreigen vast te lopen. DOEN heeft als doel langdurige negatieve patronen te doorbreken, om te komen tot veranderingen voor nu en in de toekomst.

Wanneer reguliere hulpverlening onvoldoende helpt en je thuis niet verder komt, is het soms goed om afstand te nemen. Afstand van elkaar, van je vrienden en van je dagelijkse problemen. Niet in een instelling of kliniek, maar buiten in de natuur bij de boer. Daar kom je tot rust én is het tegelijk stevig doorwerken. Daar ontdek je door je dagelijks werk, waar je talenten liggen.

Je werkt aan jezelf, komt tot een structuur, verlegt je grenzen, je ervaart successen en zo ontstaat er een nieuw toekomstperspectief. Veranderen en opnieuw je koers bepalen doe je niet alleen. Samen met je ouders, familie en vrienden ga je, met ondersteuning vanuit Topaze, een plan maken voor jouw toekomst.

Voor wie is DOEN?

DOEN is geschikt voor jongeren van 15 tot met 23 jaar die vastlopen thuis, op school en in hun vrije tijd.

Hoe is DOEN opgebouwd?

DOEN duurt in totaal 180 dagen. Je start met een individuele survival van drie dagen. Daar ga je de eerste uitdagingen aan, doe je succeservaringen op en verleg je je grenzen. Je ontdekt meteen dat je meer kunt dan je van tevoren had gedacht.

Tijdens traject DOEN woon je zes maanden op een boerderij in de regio Brabant. Daardoor kun je afstand nemen van je thuissituatie, maar raak je niet afgesloten van je omgeving. Je gaat dagelijks met de boer aan het werk. Dat schept een vertrouwensband en het contact is oprecht.

Je eet met het gezin mee en soms kook je zelf. Daarnaast heb je voldoende eigen ruimte en privacy. Slapen doe je bijvoorbeeld in je eigen woonunit op de boerderij. Het contact met thuis wordt in fases opgebouwd.

#
#
#
#

Project DOEN gaat vooral over jouw proces en je ontwikkeling. Op tijd komen, verantwoordelijkheid nemen, vragen durven stellen, op een passende manier voor jezelf opkomen, leren omgaan met situaties die je vooraf niet zo bedacht had en ontdekken waar je goed in bent.

Ik had helemaal niks met een boerderij, of de dieren die er rondliepen. Maar ik begreep al snel dat het daar niet om draaide. Deelnemer Project DOEN!

Bij DOEN gaat er niet om dat je leert hoe je een boer of boerin kan worden, het gaat om het opdoen van een ervaring buiten je comfortzone. Ontdekken waar je goed in bent, zelf gaan ervaren waar je talenten liggen. Misschien ervaar je dat je het verzorgen van dieren je goed ligt, of heb je een talent voor plannen en organiseren. Ziet de boer al direct dat jij technisch inzicht hebt waar je echt iets mee zou kunnen doen, of ervaar je dat je volledig tot rust komt als je de drukte van de stad niet om je heen hebt waardoor je nieuwe inzichten krijgt.

Ervarend leren
Er groeit meer zelfvertrouwen en er ontstaat rust in je hoofd. Je krijgt tijd en ruimte om de gedachten die je al maandenlang bezig houden te onderzoeken. Dat is soms confronterend, maar tegelijkertijd ook wel fijn. Twee keer per week krijg je bezoek van jouw begeleider. Samen bespreek je hoe het gaat en wat je ervaart. Vervolgens krijg je passende opdrachten die aansluiten bij het ervarend leren en die je verder aan het denken zetten over jouw toekomst.

Opnieuw samen jouw koers bepalen
Thuis staan de ontwikkelingen ook niet stil. Veranderen en opnieuw koers bepalen doe je namelijk niet alleen, maar juist in verbinding met de mensen om je heen (je gezin, vrienden, kennissen of buren). Samen met hen ga je een plan maken voor de toekomst. De inhoud en strategie daarvan bepalen jullie zelf. Om dat goed te kunnen doen, zal de ambulant hulpverlener jullie ondersteunen in de te nemen stappen. Het toekomstplan vormt een goede basis voor je leven na DOEN. Naast het traject op de boerderij volg je ook een training sociale vaardigheden en gaan je ouders aan de slag met hetgeen wat zij willen leren.

En die fases? Hoe zit dat?
De eerste twee fases staan in het teken van rust, ritme opbouwen, ervaringen op doen door het werk bij de boer, doorzetten en overwinnen. Dit zijn de fases waarin je in het begin vooral zal moeten wennen aan alles wat nieuw voor je is.
De laatste twee fases zijn gericht op nieuwe kansen en koers bepalen. Je werkt gericht aan je doelen, focust op je interesses en talenten en op je periode na DOEN. Je legt de basis voor een frisse start en een goede overgang naar je nieuwe leven.
Na de afsluiting van de vierde fase ontvang je mogelijk nog (maximaal) een half jaar begeleiding en ondersteuning in je thuissituatie.

Wat is het resultaat van deze aanpak?

Je voelt dat je verandert, zowel innerlijk als uiterlijk. Niet alleen groeit je bewustwording, maar ook je houding, de blik in je ogen en je uitstraling veranderen. Je ontdekt een perspectief dat bij jou past, hebt weer grip op je leven, maakt je eigen keuzes en creëert je eigen succes. Samen met je omgeving kun je de toekomst weer aan.
Wat ook een belangrijk element is, is dat je tot jezelf komt en dat je erachter komt welke mensen in je netwerk echt het beste met je voor hebben.

Verloop aanmelding

Als wij een verwijzing hebben ontvangen komt je bij ons op de wachtlijst en ontvang je van ons een brief dat deze in goede orde ontvangen is. Zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen vier weken word je gebeld om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Wanneer er na dit gesprek besloten wordt, dat er een intakegesprek zal plaatsvinden wordt er aan je gevraagd of je een motivatiebrief wil schrijven waarin je uitlegt wat je via DOEN wil bereiken.