Youri (17) doet mee aan het Project Ervarend Leren van Topaze. Hij verblijft een half jaar intern op het bedrijf van varkenshouders Hans en Mieke om te werken aan zijn (gedrags)problemen.

Youri: ‘Het was dit of in gesloten inrichting’

Begin maart kwam Youri vanuit de grote stad naar een dorp in Noord-Brabant om zes maanden mee te draaien op het bedrijf. Zeven dagen in de week werken, geen leuke uitstapjes, de eerste maanden geen telefoon. Alleen contact met zijn ouders per ouderwetse post is toegestaan.

 

‘Het was dit of in een gesloten inrichting’, somt Youri zijn toekomstopties op die hij in februari kreeg voorgeschoteld. ‘Ik zat in de crisisopvang. Ik had ruzie met mijn ouders, het ging niet goed op school en was met de verkeerde dingen bezig. Via Jeugdzorg hoorde ik over dit project.’ Youri woont in een deel van de stal dat is omgebouwd tot woning waar de melkveehouders vroeger zelf woonden. Ook dat is onderdeel van de huisregels van PEL, die Mieke na elf jaar ‘dienstverband’ als opvangadres voor probleemjongeren inmiddels kent als haar broekzak.

 

‘We houden het gezinsleven en de jongeren die hier komen strikt gescheiden. Ook gaan ze niet mee op uitjes die we ondernemen. Youri heeft per week 10 euro te besteden. Daarvoor moet hij op dinsdagochtend een boodschappenlijstje bij mij hebben ingediend. Geen lijstje, geen boodschappen. Je moet consequent zijn.’ Dat is ook zo met te laat komen. ‘Youri komt nogal eens te laat. Een paar minuten, soms vijf of tien minuten. Maar te laat is te laat, daar blijven we op hameren’, zegt Mieke. ‘Hij moet de verantwoordelijkheid voelen en nemen. De dieren moeten elke dag worden verzorgd. Dat kun je niet een keertje overslaan.’ Ondanks het feit dat Youri een binnenvetter is en wel eens te laat komt, kunnen de ondernemers verder prima met hem overweg. ‘Hij is erg netjes, voorkomend en werkt volledig mee op het bedrijf. Hij vindt het werk soms niet leuk, maar hij doet het wel. Hij is ook erg intelligent.’

 

Vrede

Youri heeft er meer dan vier maanden op zitten. Inmiddels heeft hij vrede met de situatie. ‘In het begin duurden de dagen echt weken, maar dat is nu beter. Ik mis wel de drukte van de stad. Maar het is ook maar voor een half jaartje, niet vier of vijf jaar of zo.’ Af en toe valt het werk hem tegen. ‘Ik heb er niet altijd zin in. Het werk met de dieren vind ik niet zo leuk. Het stinkt bij de varkens. Ik doe liever technische klusjes, zoals het aansluiten van de waterleiding. Dat is interessant werk.’ Omdat hij hier compleet van zijn eigen sociale omgeving is afgesloten, heeft Youri veel tijd om zijn ‘zonden’ te overdenken. ‘Het heeft zeker nut. Als je in dezelfde omgeving blijft, dan houd je dezelfde problemen. Ik wil niet terugvallen in oude gewoontes die niet goed voor mij zijn. Ik ben hier bijvoorbeeld ook gestopt met roken.’ Het contact met de varkenshouders is ‘soms goed, soms minder goed’, zegt Youri eerlijk. ‘Ik ben niet zo’n prater.’ Dat beaamt Mieke. ‘Voor ons is het gemakkelijker als een jongere die hier op het bedrijf komt het hart op de tong heeft. Youri is veel in zichzelf gekeerd en dat is best lastig. Het is moeilijk te peilen hoe hij zich voelt. In het begin keek zowel hij als wij de kat uit de boom.’ Het is al wel beter geworden. ‘Hij moet gewoon meer moeite doen om in contact te komen met andere mensen. Dat is belangrijk, ook voor zijn verdere carrière’, vindt de onderneemster.

 

Mavo afronden
Die carrière heeft Youri nog niet uitgestippeld. Eerst maar eens de mavo afronden. ‘Ik wil mijn opleiding weer oppakken en jaar 3 en 4 in één jaar voltooien. Dat moet te doen zijn. Ik ben hier meer na gaan denken over school en dat ik meer mijn best moet gaan doen.’ Wat hij na de mavo gaat doen, weet Youri nog niet. ‘Misschien iets met sport. Daar ben ik goed in. Een technische opleiding zou ook kunnen, want ik merk dat dat soort werk mij wel ligt. Of iets met muziek, want ik speel gitaar.’ ‘Ik heb er nog niet veel van gehoord, maar ik krijg nog een serenade van jou als je weggaat’, lacht Mieke. Youri: ‘Ik beloof niets.’

 

» Lees meer over DOEN (voorheen Project Ervarend Leren).

 

Dit artikel verscheen op 26 juli 2014 in Nieuwe Oogst.