Mijn naam is Mirthe, 21 jaar en sinds kort afgestudeerd als pedagoge. Van februari 2014 tot juni 2015 heb ik stage gelopen bij Topaze, afdeling Project Ervarend Leren. Het was een gecombineerde stage waarbij ik meewerkte op de afdeling PEL en voor het Fasehuis mijn afstudeerscriptie heb geschreven.

Mijn ervaring als stagiaire bij Topaze

Stage lopen bij Topaze is een positieve ervaring voor mij geweest. Het werkveld is interessant en vooral ook uitdagend. Anderhalf jaar stagelopen bij Topaze is een echte aanrader. Het eerste half jaar bestond vooral uit observeren, waardoor je kennis maakt met de doelgroep en de verschillende methoden en werkwijzen ervaart. Na een half jaar observeren heb ik geëxperimenteerd met de verschillende methoden en werkwijzen, op deze manier ontdek je welke werkwijze het best bij jou past als pedagoog. Gedurende het laatste jaar ging ik zelfstandig aan de slag met casussen. Je ervaart de werkdruk die een eindverantwoordelijke ook heeft. Ik leerde omgaan met stress en onverwachte situaties. Tijdens het hele proces werd ik goed begeleid door mijn stagebegeleider en collega’s.

 

Ik leerde tijdens mijn stageperiode , naast het werken met de jongeren, ook veel over mezelf. Ik kwam mezelf regelmatig tegen, dit maakte dat ik dingen bespreekbaar moest maken en ging reflecteren. Persoonlijke dingen besprak ik tijdens begeleidingsgesprekken met mijn stagebegeleider dat één keer in de twee weken plaatsvond.

 

Ook heb ik het deelnemen aan intervisie als positief ervaren. Intervisie houdt in dat je samenkomt met 4 of 5 collega’s uit verschillende afdelingen, waarmee je persoonlijke problemen bespreekt. Tijdens de intervisie was iedereen erg open, waardoor ik mijn twijfels en moeilijkheden bespreekbaar kon maken. De intervisie is een veilige ruimte waar tijd wordt vrijgemaakt voor jou als persoon. Je krijgt goede handvatten aangereikt waarmee je weer positief verder kan.

 

Ik heb mij erg betrokken gevoeld bij Topaze. Zo heb ik taken mogen uitvoeren voor het Fasehuis en ik heb kennis mogen maken met de PR kant van Topaze. Ik heb testimonials mogen maken, ik ben mee geweest naar netwerkbijeenkomsten en ik heb een bijdrage geleverd aan de Jeugd Express Samen.

 

Ik ben dan ook erg blij dat ik hier heb mogen stagelopen en me heb mogen ontwikkelden tot een beginnend professional.