De Kansband
in de praktijk
Geplaatst worden in een instelling voor (gesloten) jeugdzorg is een ingrijpende gebeurtenis voor een jongere en zijn omgeving. Voor de jongere betekent het allereerst dat je niet langer in een omgeving bent die voor jou vertrouwd is. Het doet daarnaast iets met je toekomstperspectief (wisselen van school of werk is vaak nodig) maar ook met de positie van je ouders, familie en het netwerk. Leg maar eens uit dat je zoon/dochter gesloten geplaatst is. Daar hebben mensen snel een mening over en die is meestal niet positief.
Doordat je als jongere een andere woonplek krijgt ontstaat er afstand. Terwijl je eigenlijk juist nabijheid nodig hebt om weer vertrouwen te krijgen in elkaar. Kansband maakt mogelijk dat ouders en jongeren weer mogelijkheden zien, waar ze eerder de grip kwijt waren. Kansband is bedoeld om een plaatsing in een (gesloten) instelling te voorkomen of verkorten. Verantwoordelijkheid nemen over de problemen die er spelen en eigenaarschap laten zien over het proces om te komen tot veranderingen staan centraal.
Voorwaarden waaraan jullie plan moet voldoen maak je zelf: wat zijn voor jullie de bodemeisen, wat moet er gaan veranderen, wat is er anders over 3 maanden, wat is er anders over 6 maanden? Ondanks dat Kansband geen strafmaatregel is zoals een enkelband, kan het wel zo zijn dat jeugdbescherming of jeugdreclassering vindt dat de inzet van Kansband nodig is, zij stellen hier dan extra voorwaarden aan waar je plan aan moet voldoen. Dan is je deelname niet helemaal vrijwillig, maar is het zeker nog steeds zo dat het plan wat jij maakt binnen deze voorwaarden, leidend is.