Ik wil graag mijn verhaal vertellen omdat ik voor het eerst in mijn leven een positieve ervaring heb met een hulpverlening. Ik ga daar geen lang verhaal over schrijven en details van mijn geschiedenis wil ik liever ook niet kwijt.

Ik had geen vertrouwen in de hulpverlening

Mijn ex-man en ik zijn gescheiden en na de scheiding heeft hij de kinderen meegenomen. Mijn kinderen zijn 4,5 jaar uit mijn leven geweest en gaandeweg mocht ik ze alleen zien onder begeleiding. Veel hulpverleners hadden hun oordeel over mij al klaar voordat ze überhaupt met mij gesproken hadden. Ik voelde me daardoor machteloos. Hoe moest ik laten zien dat ik wel een goede moeder was?

Mijn ex-man zocht in 2015 hulp voor onze dochter omdat het steeds slechter ging met haar. Ze was somber, ze werd gepest op school, ging al lange tijd niet meer naar school, maakte moeilijk vrienden en sprak suïcidegedachtes uit. Ik wist niet dat mijn ex hulp had gezocht.

Gelukkig gaf Patries (hulpverlener bij Topaze) direct aan dat ze ook mij wilde spreken omdat ik als moeder ook belangrijk ben als het gaat om de problemen rondom mijn dochter maar vooral ook als het gaat om de oplossingen.

 

Wat me opviel was meteen dat Patries mij wilde horen, uit ging zoeken wat de daadwerkelijke feiten waren uit het verleden en haar mening nog niet klaar had n.a.v. rapportages uit het verleden. Kritisch, eerlijk maar zonder vooroordeel. Dat was de eerste hulpverlener die dat deed! Communicatie tussen mij en mijn ex was en is heel moeilijk. We hebben allebei onze beperkingen en onze trauma’s staan dat misschien ook wel in de weg. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen goede moeder kan en mag zijn.

Misschien is dit voor mij dan ook wel het belangrijkste moment geweest tijdens heel het hele traject:  Het feit dat Patries er, bij alle partijen,  op aan heeft gedrongen, dat hulp voor onze dochter alleen kon slagen als er met beide ouders werd gewerkt.

 

Het was een lang traject en zeker niet altijd makkelijk. Niet voor mij en ook niet altijd voor Patries denk ik. Ik ben heel blij dat wij deze hulp hebben gekregen van Topaze. Patries is aan de slag gegaan met onze dochter, heeft veel gesprekken gevoerd met haar, goed geluisterd wat de problemen waren en daar de juiste trajecten voor uitgezet in samenwerking met andere hulpverleningsorganisaties. Onze dochter was heel bang om weer naar school te gaan. Bang om weer gepest te worden. Ze gaat nu naar het speciaal onderwijs en dat gaat goed. Ze is veranderd van een onzekere meid naar een jonge meid met meer zelfvertrouwen.

Onze dochter kan en mag nu met ons allebei omgaan en heeft mogen zien dat ik een goede moeder ben. Zij was zo beïnvloed door alle negatieve verhalen door anderen dat het verhaal vanuit mijn kant er niet mocht zijn. Ik ben Patries dankbaar dat zij door haar aanpak bij onze dochter ruimte heeft gemaakt voor beiden verhalen (van mij en vader). Zonder haar was dit niet gelukt.